V procese s obžalovaným expolicajtom vypovedali jeho susedia

15.12.2011 Prešov

Prešov 15. decembra (TASR) – Vypočutím ďalších svedkov dnes na Okresnom súde v Prešove pokračuje hlavné pojednávanie s expolicajtom Jozefom P., ktorý je obžalovaný zo sexuálneho zneužívania maloletej dcéry.
Podľa obžaloby mal od septembra 2009 do decembra 2010 vykonávať praktiky zamerané na uspokojovanie svojich sexuálnych potrieb. Takto údajne zneužíval bezbrannosť dieťaťa, čím mal spáchať zločin sexuálneho násilia. Podozrenie vzniklo v materskej škole, kde si vraj učiteľky všimli u dievčatka neprirodzené prejavy správania a upozornili na to psychologičku, ktorá neskôr vec oznámila polícii. Obžalovaný obvinenia odmieta a na jeho strane stojí aj manželka, ktorá neverí, že by dcére mohol ublížiť.
Pred senátom dnes vypovedali dve svedkyne, ktoré bývali v tom istom bytovom dome ako rodina obžalovaného. Jedna sa s rodinou dievčatka stretávala sporadicky, druhá častejšie. Obe konštatovali, že počas stretnutí si nevšimli nič podozrivé, čo by nasvedčovalo, že by mohlo dochádzať k zneužívaniu dieťaťa.
Obžalovaného charakterizovali ako priateľského a ochotného človeka, ktorý má dobrý vzťah k dcére a veľa sa jej venoval. Jeho manželka vraj bola tiež priateľská, ale tichšej povahy a nevšimli si, že by medzi nimi boli náznaky nejakých konfliktov. Rovnako označili za dobrý aj ich vzťah s dcérkou.
Podľa výpovedí svedkýň sa dievčatko počas návštev väčšinou hralo s ich deťmi, pričom nepozorovali nič výnimočné. Tvrdili, že sa správalo normálne, komunikovalo tak ako iné deti, bolo dobré a poslušné.
Jedna zo svedkýň uviedla, že keď sa o obvinení dozvedeli ľudia z vchodu, veľmi ich to prekvapilo. Dievčatko malo, podľa svedkyne, rodičov veľmi rado. Prejavilo sa to aj vtedy, keď otca zaistili, dieťa vraj bolo veľmi smutné a zle znášalo, že otec odišiel bez rozlúčky.
Pred senátom dnes v úlohe svedka vypovedal aj jeden z policajtov, ktorý zabezpečoval, aby sa manželka obvineného dostavila na vypočutie pred vyšetrovateľa.
Počas cesty v aute, keď ešte nevedela, že jej muž bol obvinený, sa jej vraj policajt opýtal, aký vzťah má manžel k dcére. Na to mu údajne odpovedala, že muž by dcére neublížil. Takáto odpoveď vraj u policajta vyvolala pocit, že v tejto rodine nie je niečo v poriadku, lebo o konkrétnostiach jej predtým nehovoril.
Manželka obžalovaného v reakcii uviedla, že rozhovor sa odohral inak. Policajt sa ju vraj snažil pripraviť na to, čoho sa bude týkať vypočutie. Údajne jej povedal, že vec sa týka jej manžela a dcérky a toho, ako sa k nej správa. Tvrdila, že otázka bola položená inak.
Pojednávanie pokračuje popoludní. Pred senátom by mala ako svedok vypovedať jedna z učiteliek z materskej školy, ktorá mala na starosti triedu, ktorú navštevovalo dievčatko. Tá bola predvolaná už skôr, z dôvodu dlhodobej práceneschopnosti však doteraz pred súd neprišla
 

Vyberte región